Arthur – Ce-a citit Iasmina http://www.otoiu.com/iasmina Cărți pentru puști și puștoaice Mon, 13 May 2019 14:29:16 +0300 ro-RO hourly 1 http://www.otoiu.com/iasmina/wp-content/uploads/2015/09/icon-150x150.png Arthur – Ce-a citit Iasmina http://www.otoiu.com/iasmina 32 32 Coraline http://www.otoiu.com/iasmina/coraline/ http://www.otoiu.com/iasmina/coraline/#respond Tue, 16 Jun 2015 11:43:02 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=3198 Continue reading Coraline]]> de Neil Gailman

(Coperta cărţii. Clic pe orice imagine ca s-o măreşti. Foto @)
(Coperta cărţii. Clic pe orice imagine ca s-o măreşti. Foto @)

editura Arthur

(147 de pagini)

La începutul cărții, eroina noastră, Coraline, se mută împreună cu părinții ei într-o casă nouă. În ciuda fapului că vecinii ei sunt foarte ciudați și casa însăși este neobișnuită, fetița se plictisește, fiindcă nu are cu cine să se joace, părinții ei fiind în permanență ocupați cu slujba lor și neavând timp pentru ea. Apoi, Coraline găsește o ușă secretă, care o duce într-o lume paralelă, unde ajunge să-i cunoască pe „cealaltă mamă” și „celălalt tată”. Aceștia sunt la fel ca părinții ei adevărați, cu excepția faptului că au nasturi în loc de ochi și a faptului că îi dau mult mai multă atenție lui Coraline: îi cântă cântece, îi pregătesc mâncăruri delicioase și îi dau toate cadourile pe care și le-ar dori.

(Cartea are ilustraţii alb-negru. Foto @)
(Cartea are ilustraţii alb-negru. Foto @)

Totul pare perfect până când fetița realizează că este captivă în această lume. Ceilalți părinți ai ei nu doresc s-o lase să plece acasă. Vor ca ea să rămână în această lume pentru totdeauna și să-i coasă nasturi peste ochi. Atunci Coraline evadează, dar, ajungând înapoi în lumea ei, descoperă că adevărații ei părinți au dispărut, răpiți fiind de cealaltă mamă. Acum doar Coraline îi mai poate salva, dar pentru asta trebuie să se întoarcă înapoi în acea lume sinistră…

(O altă ilustraţie de mare efect. Foto @)
(O altă ilustraţie de mare efect.
Foto @)

O carte drăguță, ușor de citit. Ideea este cu siguranț interesantă…Presupun totuși că dacă n-aș fi văzut filmul mai întâi ar fi fost mai surprinzătoare.

(Afisul filmului "Coraline" realizat nu pe calculator, ci în tehnica figurinelor de plastilina animate manual. Un film extraordinar!)
(Afisul filmului “Coraline” realizat nu pe calculator, ci în tehnica figurinelor de plastilina animate manual. Un film extraordinar!)

Comparație între film și carte:

În general, filmul și cartea sunt destul de asemănătoare, cu câteva mici excepții. În primul rând, în film, ușa secretă este una foarte mică și strâmtă, prin care fetița este nevoită să meargă de-a bușilea. În carte însă, ese o ușă de mărime normală. O altă diferență este faptul că în film există un personaj în plus față de carte: băiatul ciudat cu care Coraline se împrietenește. Mai sunt și alte diferențe, anume niște episoade care există în film, dar nu și în carte (cum ar fi partea aceea din film, când cealaltă mamă a lui Coraline se transformă într-un fel de insectă, sau acela în care celălalt tată al lui Coraline îi prezintă fetei grădina de flori în forma feței ei).

(Alt afis pentru filmul „Coraline.” Vedeţi cum „ceilalţi părinţi” au nasturi în loc de ochi.)
(Alt afis pentru filmul „Coraline.” Vedeţi cum „ceilalţi părinţi” au nasturi în loc de ochi.)
(Pagina de titlu. Foto @)
(Pagina de titlu. Foto @)

Personaje princiaple: Coraline (protagonista), părinții adevărați, ceilalți părinți, pisica fără nume (care în cealaltă lume poate vorbi) și vecinii fetiței.

Nr. de volume: 1.

Țel: Salvarea părinților adevărați ai lui Coraline din acea lume, învingerea celeilalte mame.

Elemente fantastice: Cealaltă lume, ușița secretă, pisica vorbitoare, spiritele pe care Coraline le întâlnește (și care îi spun că cealaltă mamă le-a mâncat sufletele), etc.

Citită la: 13 ani.

O recomand pentru: 8-13 ani. Pentru copii, puști și puştoaice.

Format: mic.

De unde am această carte: Am împrumutat-o d ela bibliotecă.

Timp de lectură: 1 min. 8 sec. pe pag./aprox. 3 h. 20 min.

(Prezentarea autorului, Nei Gaiman, de pe coperta interioară din spate.  Foto @)
(Prezentarea autorului, Neil Gaiman, de pe coperta interioară din spate.
Foto @)
Neil Gaiman desenat de © Mizzy Chan, pe DeviantArt
Neil Gaiman desenat de © Mizzy Chan, pe DeviantArt
]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/coraline/feed/ 0
Darul lui Jonas http://www.otoiu.com/iasmina/darul-lui-jonas/ http://www.otoiu.com/iasmina/darul-lui-jonas/#respond Mon, 15 Jun 2015 12:09:05 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=3192 Continue reading Darul lui Jonas]]> de Lois Lowry

darul-lui-jonas_0

editura Arthur

(205 pagini)

Astăzi, vreau să vă povestesc despre o carte foarte specială. Acțiunea ei are loc în viitor, într-o lume simplistă, în care oamenii au renunțat la toate lucrurile frumoase și au trecut la Uniform. În această lume, nu există istorie, muzică, literatură, și nici măcar culori. Totul este alb negru. Pe lângă asta, în această lume, oamenii nu pot face nici o alegere. Nu există iubire, deoarece oamenii nu se mai căsătoresc din dragoste, ci doar depun cerere pentru un consort sau pentru o consoartă. Femeile obișnuite nu nasc copii, căci aceasta este sarcina Născătoarelor. Copiii născuți de Născătoare sunt împărțiți familiilor, înceremonia noucopiilor din luna decembrie. Într-o familie nu pot exista mai mult de doi copii, o fată și un băiat, iar oamenii nu au dreptul să-și aleagă nici măcar meseriile, pentru că pe acestea le alege Comisia de Vârstnici.

În această lume trăiete Jonas, un băiat a cărui viață este cât de cât normală până când împlinește doisprezece ani. Acesta este momentul când el își descoperă darul: el vede culorile. Acest dar al său determină Comisia de Vârstnici să-i dea cea mai importantă meserie: cea de Primitor al Memoriei. Sarcina lui este să preia amintirile întregii lumi, din mâinile Dăruitorului, maestrul său. Această experiență îl va învăța pe Jonas despre sentimentele adevărate, cum ar fi iubirea, durerea și bucuria, cât și despre cum era lumea pe vremuri, înaintea începerii regimului de Uniform. Iar aceste descoperiri îi vor schimba viața pentru totdeauna.

O carte foarte emoționantă, care ne vorbește despre importanța libertății, a sentimentelor și a amintirilor. Este povestea unui băiat care este altfel decât toți ceilalți, un băiat al cărui destin este să schimbe lucrurile. La această carte, mesajul este cel mai important.

Roman puternic și provocator, Darul lui Jonas va stimula cu siguranță generații de tineri săcitească și să gândească.”

NEW YORK TIMES

darul-lui-jonas-1

Protagonist: Datorită darului său, Jonas vede lumea altfel decât ceilalți. Odată ce află despre sentimentele adevărate și despre ceea ce exista în trecut și ei pierduseră, își dă seama de superficialitatea lumii sale. De altfel, Jonas este un băiat profund și, precum a spus Vârstnica Șefă, un băiat cinstit, inteligent și curajos.

Personaje principale: Jonas (protagonistul), Asher (prietenul lui cel mai bun), Fionna (o prietenă), mama, tata și Lily (surioara de șapte ani a lui Jonas), Dăruitorul și Gabriel (noucopilul).

Nr. de volume: 1.

Țel: Evadarea lui Jonas din monotonia lumii sale.

Elemente fantastice: Lumea alb-negru, amintirile care pot fi transmise sub forma viziunilor, Dăruitorii și Primitorii, etc.

Citită la: 13 ani.

O recomand pentru: 9-100 de ani. Pentru copii, puști, puștoaice, tineri, chiar și pentru adulți.

Format: mediu.

De unde am aceată carte: Am împrumutat-o de la bibliotecă.

Citat reprezentativ: „…iar acum văzu cu totul altfel râul lat și familiar de lângă potecă. Văzu toată lumina, culoarea și istoria pe care le conținea și le ducea pe apele lui leneșe. Și își dădu seama că existau un Altundeva unde venea și un Altundeva spre care se îndrepta.”

Timp de lectură: aprox. 1 min. pe pag./aprox. 3 h. și 42 min.

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/darul-lui-jonas/feed/ 0
Jurnalul meu http://www.otoiu.com/iasmina/jurnalul-meu/ http://www.otoiu.com/iasmina/jurnalul-meu/#respond Thu, 09 Jan 2014 18:52:14 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1763 Continue reading Jurnalul meu]]> de Jeff Kinney
Jurnalul-meu-de-Jeff-Kinney

editura Arthur

(137 de pagini interactive+pagini de benzi  desenate+pagini goale de jurnal)

Jurnalul_meu_4

Aceasta este un fel de oracol-jurnal. Are foarte multe pagini interactive . De exemplu, într-un loc ni se cere să scriem trei exemple de 3 jocuri video, 3 cântece, 3 cărți și 3 filme pe care ai vrea să le ai cu tine dacă ar trebui să trăiești pe o insulă pustie tot restul vieții. Altundeva, trebuie să desenăm casa ideală pe care ne-am dori-o. De asemenea, suntem întrebați despre preferințele noastre și avem chiar și teste de compatibilitate de făcut cu prietenii. Ultimele pagini din carte sunt cu benzi desenate. De fapt, avem spațiu și pentru a crea propriile benzi desenate. De asemenea, cartea are suficiente pagini albe de jurnal.

14.01.11_0317

Mi-a plăcut acest oracol-jurnal de la bun început și mi-a făcut mare plăcere să-l completez.

Ţel: Această carte ne imortalizează preferinţele la un moment dat şi ne ajută să ne cunoaştem mai bine prietenii.

14.01.11_0315

Nr. de volume: 1

Elemente interesante: Le-am enumerat mai sus.

Citită și rezolvată la: 11 ani

O recomand pentru: 9-16 ani. Pentru copii, puști și puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Am primit-o anul trecut de Crăciun.

14.01.11_0316

 

 

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/jurnalul-meu/feed/ 0
Harriet spionează http://www.otoiu.com/iasmina/harriet-spioneaza/ http://www.otoiu.com/iasmina/harriet-spioneaza/#comments Thu, 21 Nov 2013 18:54:06 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1484 Continue reading Harriet spionează]]> de Louise FitzhughHarriet spioneaza

editura Arthur

(246 de pagini)

Harriet este o fată de 11 ani, care își dorește să devină scriitoare. Încă de acum, ei îi place foarte mult să scrie. Ea își spionează vecinii în fiecare zi  și își notează tot ce află într-un caiet. Pe lângă faptul că își dorește să devină scriitoare, Harriet vrea să devină și spioană. Ori de câte ori merge „să-și facă rondul”, cum zice ea, își ia niște haine speciale de spion. Ea a descoperit multe lucruri în timpul spionajului: că fiul bucătăresei e bețiv, descoperă personalitatea ciudată a unei vecine și spionează un om cu 26 de pisici. În afară de asta, Harriet își mai notează și lucruri despre prietenii ei. Dar uneori scrie și lucruri răutăcioase despre aceștia. Când prietenii ei vor pune mâna pe caiet, se vor supăra foarte tare și vor conduce un adevărat război împotriva ei. Acum Harriet nu numai că nu mai e băgată în seamă, dar colegii ei îi mai și fac farse răutăcioase. Va reuși până la urmă să se împace cu prietenii ei ?

Mi-a plăcut această carte pentru personalitatea lui Harriet, pentru notițele ei interesante și pentru modul în care le face față colegilor ei.

Protagonist: Harriet este curioasă,  încăpățânată și uneori obraznică. Nu renunță ușor. Îi place foarte mult să scrie în caietul ei. E talentată la  scris.

Personaje principale: Harriet, Ole Golly (bona ei), părinții ei, Janie și Sport (prietenii ei), ceilalți colegi și bucătăreasa.

Nr. de volume: 1

Țel: Împăcarea  lui Harriet cu prietenii ei.

Elemente interesante: Notițele lui Harriet (care sunt scrise cu majuscule în carte), modul în care se rezolvă situația.

Citită la: 12 ani

O recomand pentru: 9-14 ani. Pentru fetițe și puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Am văzut rezumatul ei pe un alt blog. Am văzut că este și la bibliotecă, așa că am împrumutat-o.

Timp de lectură: 1 min./4 h. 10 min.

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/harriet-spioneaza/feed/ 3
Însemnările unei puștoaice-4 http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-4/ http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-4/#respond Mon, 18 Nov 2013 17:43:43 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1449 Continue reading Însemnările unei puștoaice-4]]> de Rachel Renee RussellPustoaica_4

editura Arthur

La școală apare un nou concurs: concursul de patinaj Vacanță pe Gheață. Chloe și Zoe reușesc s-o convingă pe Nikki să participe împreună cu ele la concurs, deși prietena lor nu este prea entuziasmată, deoarece nu mai patinase niciodată.  Pentru acest concurs aveau nevoie de o cauză caritabilă în numele căreia să concureze. Cele trei fete nu știu pentru ce cauză să patineze. Asta până când aud că magazinul de animale Prieteni Pufoși, la care Brandon lucra ca voluntar avea să fie închis din lipsa banilor. Chloe, Zoe și Nikki își aleg această cauză caritabilă. Însă la repetiții descoperă că Nikki nu poate patina deloc, ci cade întruna. Concursul se apropie, iar fata nu face progrese. Dar ceea ce e cel mai rău, Brandon va fi nevoit să se mute de la școală dacă ea nu va putea face față, din cauza unui secret pe care Nikki îl va descoperi.  MacKenzie ar putea reprezenta și ea o piedică.

Mi-a plăcut secretul lui Brandon. Cu siguranță nu mă așteptam la asta. Mi-a plăcut de asemenea și sfârșitul.

Protagonist: Nikki e o prietenă bună pentru Chloe și Zoe, nevrând să le dezamăgească niciodată. E timidă atât în fața lui Brandon, cât și în fața  lui MacKenzie și uneori e cam naivă.De multe ori exagerează problemele care apar în viața ei. E talentată atât la desen, cât și la cântat.

Personaje principale: Nikki, Chloe, Zoe, Brandon, MacKenzie, Victoria Steel (antrenoarea), Briana.

Nr. de volume: Până acum au apărut 5.

Țel: Câștigarea concursului de patinaj.

Elemente interesante: Secretul lui Brandon, sfârșitul.

Citită la: 12 ani

O recomand pentru: 11-14 ani. Pentru puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Mi-a împrumutat-o o prietenă.

Timp de lectură: 30 s. pe pag.

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-4/feed/ 0
Însemnările unei puștoaice-3 http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-3/ http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-3/#respond Sun, 17 Nov 2013 09:15:18 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1436 Continue reading Însemnările unei puștoaice-3]]> de Rachel Renée RussellPustoaica_3

editura Arthur

În școala Wetchester are loc o invazie a insectelor. Nikki descoperă că MacKenzie le-a dat drumul în școală, dar nu spune nimic, pentru că e sigură că nimeni n-o va crede. Directorul îi spune lui Nikki să-l cheme pe tatăl ei la școală, ca să extermine gândacii. Însă fetei îi era rușine că tatăl ei era exterminator, mai ales că nu spusese nimănui asta. De aceea, îi spune directorului că tatăl ei e ocupat și nu va putea veni. Nikki crede că nu e nicio problemă dacă tatăl ei nu mai vine, dar se înșală. Curând primește  o foaie pe care este scrisă taxa de școlarizare pe care va trebui s-o plătească. Nikki își dă seama că a făcut o greșeală foarte mare. Suma este prea mare ca părinții ei s-o poată plăti. Nu vrea să spună asta acasă și îi e teamă că va trebui să se mute de la școală.  Totuși, se pare că mai are o ultimă șansă. Află de noul concurs al talentelor care va avea loc la școală. Pe lângă alte premii, câștigătorul primește o bursă la ȘGW. Acum totul depinde de ea dacă va rămâne la școală sau nu.

Mi-a plăcut acest volum pentru aceleași motive ca celelalte două: pentru amuzamentul ei, pentru desenele alb-negru din interiorul ei și de altfel pentru toate întâmplările prin care trece Nikki.

Personaje principale: Nikki, părinții ei, Chloe, Zoe, Brandon, MacKenzie și Briana.

Nr. de volume: Până acum au apărut 5.

Țel: Câștigarea concursului de talente.

Elemente interesante: Farsa pe care i-o face MacKenzie lui Nikki, salvarea trupei în ultimul moment.

Citită la: 12 ani

O recomand pentru: 11-14 ani. Pentru puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Am împrumutat-o de la bibliotecă.

Timp de lectură: 30 s. pe pag.

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-3/feed/ 0
Însemnările unei puștoaice-2 http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-2/ http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-2/#respond Sat, 16 Nov 2013 08:12:00 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1430 Continue reading Însemnările unei puștoaice-2]]> de Rachel Renée RussellPustoaica_2

editura Arthur

Lui Nikki nu-i vine să creadă. MacKenzie chiar a invitat-o la petrecerea ei, chiar dacă n-o putea suferi. În ciuda faptului că asta i se pare ciudat, se hotărăște să meargă la petrecere. Dar pentru asta are nevoie de o rochie specială pentru a face o impresie bună. De aceea, după ce-și petrece o după-amiază întreagă la cumpărături, găsește rochia perfectă. Dar când ajunge la petrecere, își dă seama că MacKenzie n-a invitat-o decât ca să-și bată joc de ea. Și ca și cum n-ar fi destul, se apropie petrecerea de Halloween a școlii, iar ea, Chloe și Zoe sunt fetele care se ocupă cu curățenia. MacKenzie, care a fost aleasă șefa pregătirii petrecerii, demisionează împreună cu toți ceilalți membri, astfel că cele trei fete sunt în încurcătură: nu pot să se ocupe ele de tot, dar nici nu-i pot dezamăgi pe ceilalți.

Părerea mea despre Nikki e câteodată cam naivă și timidă. Niciodată nu-i face față lui MacKenzie. Pe lângă asta, eu n-aș fi mers niciodată la petrecerea lui MacKenzie și cu atât mai puțin să-i aduc un cadou.

În fine, îmi place seria asta de cărți. Mi-a plăcut  încurcătura de la sfârșit. A fost cea mai amuzantă.

Protagonist: Nikki e o prietenă bună pentru Chloe și Zoe, nevrând să le dezamăgească niciodată. E timidă atât în fața lui Brandon, cât și în fața  lui MacKenzie și uneori e cam naivă.De multe ori exagerează problemele care apar în viața ei. E talentată atât la desen, cât și la cântat.

Personaje principale: Nikki, Chloe, Zoe, Brandon,  MacKenzie și Briana.

Nr. de volume: Până acum au apărut 5.

Țel: Ca petrecerea organizată de fete să iasă bine.

Elemente interesante: Cele trei petreceri la care participă, încurcătura de la final etc.

Citită la: 12 ani

O recomand pentru: 10-14 ani. Pentru puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Am împrumutat-o de la bibliotecă.

Timp de lectură: 30 s. pe pag

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-2/feed/ 0
Însemnările unei puștoaice -1 http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-vol-1/ http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-vol-1/#comments Fri, 15 Nov 2013 14:08:25 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1419 Continue reading Însemnările unei puștoaice -1]]> de Rachel Renée Russell
pustoaica

editura Arthur

(282 de pagini)

La începutul clasei a opta, Nikki se mută la o școală nouă, Școala Generală Wetchester. Aceasta este o școală de snobi, la care puțini își permit să plătească taxa. Fiind exterminator de gândaci, tatăl lui Nikki a primit o bursă de la ȘGW. Fata nu vrea să spună nimănui asta, pentru că toată lumea ar râde de ea, mai ales MacKenzie, cea mai populară fată din școală și o snoabă absolută. Aceasta nu o suportă pe noua ei colegă și va deveni adversara ei. Nikki nu e cu siguranță  o fată populară, ci din contră. Singurele ei prietene sunt Chloe și Zoe. Nikki se îndrăgostește de Brandon, dar cu siguranță nu are nicio șansă să fie cu el, mai ales că Mackenzie și-a pus ochii pe acesta. Singura șansă a lui Nikki de a deveni mai populară este să câștige concursul de artă anvangardistă.

Mi-a plăcut această carte pentru amuzamentul ei și pentru modul în care ne este descrisă viața lui Nikki. Știu că mulți adulți sunt împotriva cărților tip jurnal, spun că sunt o influență negativă, dar nu e neapărat așa. Recunosc, dacă o citești prea repede (adică la mai puțin de 10 ani), te poate influența, dar copiii mai mari vor înțelege că nu trebuie s-o imite pe Nikki sau alt personaj dintr-o carte tip jurnal.

Protagonist: Nikki e o prietenă bună pentru Chloe și Zoe, nevrând să le dezamăgească niciodată. E timidă atât în fața lui Brandon, cât și în fața  lui MacKenzie și uneori e cam naivă.De multe ori exagerează problemele care apar în viața ei. E talentată atât la desen, cât și la cântat.

Personaje principale: Nikki, Chloe, Zoe, Brandon, Briana (sora mai mică a lui Nikki), MacKenzie și prietena ei cea mai bună, Jessica.

Nr. de volume: Până acum au apărut 5.

Țel: De a câștiga concursul de artă anvangardistă.

Elemente interesante: Formatul tip jurnal, gândurile, întâmplările și preocupările lui Nikki.

Citită la: 10 ani

O recomand pentru: 10-14 ani. Pentru puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Am primit-o de Moș Nicolae.

Timp de lectură: 32 s pe pag./2 h. 20 min.

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/insemnarile-unei-pustoaice-vol-1/feed/ 1
Reciclopedia de povești http://www.otoiu.com/iasmina/reciclopedia-de-povesti/ http://www.otoiu.com/iasmina/reciclopedia-de-povesti/#respond Tue, 22 Oct 2013 05:43:24 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=923 Continue reading Reciclopedia de povești]]> de Florin Bican

Coperta de Mihai Branea. (clic pe coperta ca s-o măreşti) Foto @
Coperta de Matei Branea.
(clic pe coperta ca s-o măreşti) Foto @

editura Arthur

volum câştigător al  Trofeului Arthur pentru literatură şi tineret, ediţia I.

(157 de pagini)

În această carte ne sunt repovestite trei povești, toate fiind niște parodii în versuri ale unor texte. Prima poveste este o parodia  „Poveştii lui Harap-Alb”. În aceasta, frații mai mari ai lui Harap-Alb zis Prâslea-Nastratin erau niște golani care mergeau prin baruri și discoteci și făceau numai prostii, în timp ce cel mic era foarte cuminte. Cei mari își băteau joc de Prâslea-Nastratin pentru că era un intelectual și nu bea alcool sau fuma. Călătoria până la celelalt împărat se face cu avionul, iar prințesa era o tipă plină de tatuaje numită Vandana. Ea suferă pentru că în țara ei nimeni nu mănâncă carne. Spânul din poveste era de fapt un tip de la recepția unui hotel.

Ilustraţie de Matei Branea. (clic pentru mărire; foto @)
Pagină din Povestea cea fără de rost cu Prâslea-Nastratin cel Prost.
Ilustraţie de Matei Branea.
(clic ca să puteţi citi; foto @)

 

A doua poveste este o parodie după „Muma lui Ștefan cel Mare” de Bolintineanu. În aceasta este un băiat neascultător numit Mariean care face tot felul de prostii: fuma, nu îl interesa școala, stătea toată ziua cu tot felul de derbedei, bea Plotox și altele. Dar într-o zi a încălcat măsura, așa că mama lui l-a trimis la liceul Uzbekistan, dar se pare că acest lucru a fost o pedeapsă și pentru cei de la acel liceu, care nu-i suportau comportamentul îngrozitor.

Pagină din Cu elevul Mariean la şcoală-n Uzbekistan. Ilustraţie de Matei Branea. (clic pentru mărire; foto @)
Pagină din Cu elevul Mariean la şcoală-n Uzbekistan. <br/ >Ilustraţie de Matei Branea.
(clic pentru mărire; foto @)

A treia poveste este o parodie după poezia de abecedar „Rică nu știa să zică”,  în care este un băiat care avea un defect: nu știa să înjure. Toți cei din cartier râdeau de el și-l înjurau. Tatăl lui îl încuraja să le răspundă, dar el nu știa cum. Însă când un gunoier a început să-l înjure pe băiat, iar acestuia îi vine ideea să noteze tot ce spune, s-ar putea ca situația lui să se schimbe.

Mi-a plăcut această carte pentru umorul ei. Toate poveștile sunt foarte amuzante și sunt modernizate. De asemenea și personajele și limbajul sunt comice.

Personaje principale: În prima poveste personajele erau: Prâslea-Nastratin, tatăl său, frații lui, celelalt împărat, Spânul și Vandana. În a doua poveste personajele sunt: Mariean, mama lui și elevul de la Uzbekistan care a venit să-i dea vestea mamei. În a treia poveste: Robert, tatăl lui (care îl încurajează să înjure), băieții din cartier, gunoierul și profesoara.

Nr. de volume: 1

Țel: Nu este țel.

Elemente comice: 

„–Iată ce înseamnă să știi să-ți educi
așa cum se cade a ta progenitură-
ascultați la dânsul, numai, când înjură,
ascultați la dânsul și luați aminte
ce frumos grăiește de morți și morminte”

din „Robert nu știa să zică…”

Personajele, limbajul și de altfel toate întâmplările sunt comice.

Citită la: 12 ani
O recomand pentru: De la 11 ani până la 16 ani. Pentru puști și puștoaice.

Format: mediu

De unde am această carte: Am primit-o într-o tabără de creație literară, câștigată în urma unui concurs de scris povești.

Reciclopedia-BicanAutorul, Florin Bican…

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/reciclopedia-de-povesti/feed/ 0
Minunea http://www.otoiu.com/iasmina/minunea/ http://www.otoiu.com/iasmina/minunea/#comments Tue, 08 Oct 2013 14:26:31 +0000 http://www.otoiu.com/wordpress/?p=280 Continue reading Minunea]]> de R.J.Palacio

editura Arthurclic pentru coperta mare

(329 pagini)

August este un copil cu o teribilă diformitate facială. Până la vârsta de zece ani nu a mers la şcoală, ci mama lui i-a dat lecţii acasă, pentru că i s-au făcut foarte multe operaţii şi ar fi lipsit de prea multe ori de la şcoală. Însă la zece ani s-a dus la şcoală pentru prima dată. Aici a cunoscut copii noi, unii prietenoşi, cărora nu le păsa de aspectul lui, iar alţii răutăcioşi şi neprietenoşi, care îl judecau după aspect. Cu toate acestea, August era mereu voios şi uneori chiar făcea glume legate de aspectul lui. Până la sfârșitul anului, el dovedeşte de ce e în stare, iar colegii ajung să-l aprecieze.

Mi-a plăcut această carte, pentru că ne învaţă că nu trebuie să discriminăm niciodată pe cineva.

Personaje principale: August, sora lui, părinţii, Jack (cel mai bun prieten al lui), Summer, Julian, Miranda, Justin

Ţel: Să-i facă pe colegi să-l placă

Element care mi-a plăcut: Faptul că acest roman este povestit pe rând de fiecare personaj. Prima parte o povesteşte August, a doua sora lui şi tot aşa.

Nr. de volume: 1

Citită la: 12 ani.

O recomand pentru: De la 9 până la 100 ani. Pentru copii, puşti şi puştoaice. Chiar şi pentru aduţți.

Format: mediu

De unde am cartea: Am primit-o de ziua mea când am împlinit 12 ani.

palacio

R.J. Palacio este graficiană. A început designul unor coperte de cărţi scrise de alţii. „Minunea” este primul roman scris de autoare. Acum locuieşte la New York împreună cu soţul, cei doi copii şi un câine numit Bear. „Minunea” se află în topul vânzărilor de cărţi pentru copii.

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/minunea/feed/ 1