Coraline

de Neil Gailman

(Coperta cărţii. Clic pe orice imagine ca s-o măreşti. Foto @)
(Coperta cărţii. Clic pe orice imagine ca s-o măreşti. Foto @)

editura Arthur

(147 de pagini)

La începutul cărții, eroina noastră, Coraline, se mută împreună cu părinții ei într-o casă nouă. În ciuda fapului că vecinii ei sunt foarte ciudați și casa însăși este neobișnuită, fetița se plictisește, fiindcă nu are cu cine să se joace, părinții ei fiind în permanență ocupați cu slujba lor și neavând timp pentru ea. Apoi, Coraline găsește o ușă secretă, care o duce într-o lume paralelă, unde ajunge să-i cunoască pe „cealaltă mamă” și „celălalt tată”. Aceștia sunt la fel ca părinții ei adevărați, cu excepția faptului că au nasturi în loc de ochi și a faptului că îi dau mult mai multă atenție lui Coraline: îi cântă cântece, îi pregătesc mâncăruri delicioase și îi dau toate cadourile pe care și le-ar dori.

(Cartea are ilustraţii alb-negru. Foto @)
(Cartea are ilustraţii alb-negru. Foto @)

Totul pare perfect până când fetița realizează că este captivă în această lume. Ceilalți părinți ai ei nu doresc s-o lase să plece acasă. Vor ca ea să rămână în această lume pentru totdeauna și să-i coasă nasturi peste ochi. Atunci Coraline evadează, dar, ajungând înapoi în lumea ei, descoperă că adevărații ei părinți au dispărut, răpiți fiind de cealaltă mamă. Acum doar Coraline îi mai poate salva, dar pentru asta trebuie să se întoarcă înapoi în acea lume sinistră…

(O altă ilustraţie de mare efect. Foto @)
(O altă ilustraţie de mare efect.
Foto @)

O carte drăguță, ușor de citit. Ideea este cu siguranț interesantă…Presupun totuși că dacă n-aș fi văzut filmul mai întâi ar fi fost mai surprinzătoare.

(Afisul filmului "Coraline" realizat nu pe calculator, ci în tehnica figurinelor de plastilina animate manual. Un film extraordinar!)
(Afisul filmului “Coraline” realizat nu pe calculator, ci în tehnica figurinelor de plastilina animate manual. Un film extraordinar!)

Comparație între film și carte:

În general, filmul și cartea sunt destul de asemănătoare, cu câteva mici excepții. În primul rând, în film, ușa secretă este una foarte mică și strâmtă, prin care fetița este nevoită să meargă de-a bușilea. În carte însă, ese o ușă de mărime normală. O altă diferență este faptul că în film există un personaj în plus față de carte: băiatul ciudat cu care Coraline se împrietenește. Mai sunt și alte diferențe, anume niște episoade care există în film, dar nu și în carte (cum ar fi partea aceea din film, când cealaltă mamă a lui Coraline se transformă într-un fel de insectă, sau acela în care celălalt tată al lui Coraline îi prezintă fetei grădina de flori în forma feței ei).

(Alt afis pentru filmul „Coraline.” Vedeţi cum „ceilalţi părinţi” au nasturi în loc de ochi.)
(Alt afis pentru filmul „Coraline.” Vedeţi cum „ceilalţi părinţi” au nasturi în loc de ochi.)
(Pagina de titlu. Foto @)
(Pagina de titlu. Foto @)

Personaje princiaple: Coraline (protagonista), părinții adevărați, ceilalți părinți, pisica fără nume (care în cealaltă lume poate vorbi) și vecinii fetiței.

Nr. de volume: 1.

Țel: Salvarea părinților adevărați ai lui Coraline din acea lume, învingerea celeilalte mame.

Elemente fantastice: Cealaltă lume, ușița secretă, pisica vorbitoare, spiritele pe care Coraline le întâlnește (și care îi spun că cealaltă mamă le-a mâncat sufletele), etc.

Citită la: 13 ani.

O recomand pentru: 8-13 ani. Pentru copii, puști și puştoaice.

Format: mic.

De unde am această carte: Am împrumutat-o d ela bibliotecă.

Timp de lectură: 1 min. 8 sec. pe pag./aprox. 3 h. 20 min.

(Prezentarea autorului, Nei Gaiman, de pe coperta interioară din spate.  Foto @)
(Prezentarea autorului, Neil Gaiman, de pe coperta interioară din spate.
Foto @)
Neil Gaiman desenat de © Mizzy Chan, pe DeviantArt
Neil Gaiman desenat de © Mizzy Chan, pe DeviantArt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *