Articol în Glasul Maramureșului

«Reuniunea vampirilor»
Băimăreancă scriitoare de fantasy la 18 ani

Ias­mi­na-Katia Oțoiu este o tânără scri­itoare, care a scris pri­ma ei carte la vârs­ta de 8 ani, iar recent și‑a lansat volu­mul fan­ta­sy cu două vari­ante de titlu „Reuni­unea vam­pir­ilor” sau „Rebe­li­unea vam­pir­ilor.”

Cartea are 460 de pagi­ni, este bogat ilus­trată și vor­bește despre vam­piri atipi­ci, minori­tari. Ias­mi­na a măr­tur­isit într-un inter­viu acor­dat ziaru­lui „Glasul Mara­mureșu­lui”, că a ales o carte despre vam­piri pen­tru a vor­bi despre izo­larea copi­ilor difer­iți. «E, într-ade­văr, extra­or­di­nar. E ceva ce mi-am dorit de mică. Nim­ic nu se com­pară cu sen­ti­men­tul de a ști că munca ta s‑a mate­ri­al­izat într‑o carte și, mai mult, de a vor­bi despre ea la lan­sări de carte. Am folosit per­son­aje vam­piri deoarece am vrut să trans­mit un mesaj despre izo­larea copi­ilor difer­iți de către ceilalți, iar vam­pirii, cu ati­tudinea lor retrasă și întunecată, au părut potriv­iți pen­tru a trans­mite o ast­fel de idee. Am urmărit acești copii vam­piri în diferite și medii sociale, fiecare lup­tân­du-se cu un anu­mit tip de pre­siune. Cartea se adresează oricui are o inimă deschisă și dor­ința de a fi absorbit de o poveste fan­tas­tică. Nu are o vârstă țin­tă anume, deoarece eu con­sid­er că, de obi­cei, cărțile nu au vârstă,» a declarat Ias­mi­na-Katia Oțoiu.

Ias­mi­na-Katia este elevă la Colegiul Națion­al „Mihai Emi­nes­cu” din Baia Mare, în clasa a XII‑a și a recunos­cut că pasi­unea pen­tru scris și citit o are de mică. «Am această pasi­une de la vârs­ta de 8 anui, când, încu­ra­jată de părinți și pri­eteni și fam­i­lie, am scris pri­ma mea poveste, în care pisi­ca mea este o supereroină care mă salvează din ghearele unei vrăji­toare malefice. Citi­t­ul înseam­nă căpă­tat­ul unor expe­riențe. Citi­t­ul te ajută să te inspiri, te face să reflectezi și îți pro­duce emoții. Citi­t­ul, de aseme­nea, deschide o por­tiță prin care poți vedea în mintea autoru­lui. E pre­cum o con­ver­sație telepat­ică pe care ai avea‑o cu aces­ta. Scrisul, la rân­dul lui, poate însem­na o mulțime de lucruri. El poate fi ter­apeu­tic, ajutân­du-te să te eliberezi de anu­mite emoții. El poate fi med­i­ta­tiv sau fur­tunos, plă­nu­it sau nu. Scrisul pornește de la între­barea „Dar dacă…?” Scri­ind, ajun­gi să te cunoști mai bine pe tine, e un mod de a‑ți explo­ra pro­pria minte,» a povestit Iasmina.

Ea ne‑a măr­tur­isit și că este o iubitoare a pisi­cilor, a cărților, a gim­nas­ticii, a testelor de per­son­al­i­tate și a filosofiei. În viitor dorește să studieze în străină­tate și să con­tin­ue să se dedice scrisu­lui și cititului.

Arti­col de
Cristi­na Lupu

pub­li­cat în
Glasul Mara­mureșu­lui,
26 noiem­brie 2019,
p. 16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *