Polirom – Ce-a citit Iasmina http://www.otoiu.com/iasmina Cărți pentru puști și puștoaice Tue, 16 Sep 2014 11:24:21 +0300 ro-RO hourly 1 http://www.otoiu.com/iasmina/wp-content/uploads/2015/09/icon-150x150.png Polirom – Ce-a citit Iasmina http://www.otoiu.com/iasmina 32 32 Planeta Mediocrilor http://www.otoiu.com/iasmina/planeta-mediocrilor/ http://www.otoiu.com/iasmina/planeta-mediocrilor/#respond Tue, 05 Aug 2014 14:49:19 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=2570 Continue reading Planeta Mediocrilor]]> de Ioan Groșan

 

(clic pe coperta ca s-o maresti. Foto @)
(clic pe coperta ca s-o maresti. Foto @)

editura Polirom

(286 de pagini)

Această carte conține două povești, Epopeea spațială 2084 și Planeta Mediocrilor. Prima poveste are loc în anul 2084, când existau roboți performanți, care gândeau, vorbeau și puteau să aibă slujbe, ca și oamenii. De asemenea, în acel an Pământul avea niște sateliți artificiali. Totul începe când satelitul Veac Nou iese de pe orbită, dispărând în Cosmos, astfel că este nevoie de un echipaș care să meargă să-l găsească. Sunt aleși pentru această misiune roboții Felix S23, Dromiket 4 și Stejeran1. Ei se îmbarcă pe nava spațială Bourul și pornesc în Cosmos. Ajung să o cunoască pe Getta 2, o roboată extraterestră, mult mai performantă decât ei, care pare aproape umană. Ea li se alătură. În drumu lor trec pe lângă Planeta Tălâmbilor, o stație cosmică unde imponderabilitatea costă, Cosmic School și alte locuri, pe care le vizitează.

A doua poveste, Planeta Mediocrilor este despre doi astronauți, comandantul Ion Aciobăniței și pilotul-telegrafist Vasile Amărășteanu care decolează cu o navă spațială pentru un zbor de patrulare. Ajung însă într-un câmp de accelerație spontană incontrolabilă, un loc care defectează toate aparatele de la bord și care face orice navă să accelereze foarte tare, mergând drept înainte. Duși de acest câmp de accelerație, astronauții ajung pe Planeta Mediocrilor, un loc unde oamenii sunt mai proști decât în alte părți.

Cartea a fost foarte amuzantă, mi-a plăcut.

Pagina de gardă. (Foto @)
Pagina de gardă. (Foto @)

Personaje principale: În prima poveste personajele sunt: Felix S 23, Dromiket 4,  Stejeran 1 și Getta 2. În a doua poveste personajele sunt: Ion Aciobăniței, Vasile Amărășteanu și domnișoara BȚ3.

Nr. de volume: 1.

Țel: În prima poveste, țelul este găsirea satelitului Veac Nou, iar a doua poveste nu are țel.

Elemente fantastice: Planeta Tălâmbilor, Planeta Mediocrilor, Cosmic School, omuleții verzi, ciloaiele, marțienii, taxa de gravitație, taxa de imponderabilitate, etc.

Citită la: 12 ani.

O recomand pentru: 11-100 de ani. Pentru puști, puștoaice, tineri, chiar și pentru adulți.

Format: mediu.

De unde am această carte: Tata mi-a dat-o s-o citesc din biblioteca lui.

Timp de lectură: 1 min. 1 s. pe pag./5 h. 20 min.

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/planeta-mediocrilor/feed/ 0
Harun și Marea de Povești http://www.otoiu.com/iasmina/harun-si-marea-de-povesti/ http://www.otoiu.com/iasmina/harun-si-marea-de-povesti/#respond Fri, 01 Nov 2013 13:23:08 +0000 http://www.otoiu.com/iasmina/?p=1224 Continue reading Harun și Marea de Povești]]> de Salman RushdieHarun_si_Mares_de_Povesti

editura Polirom

(211 pagini)

Tatăl lui Harun era un mare povestitor. Deseori, acesta apărea în fața publicului și spunea povești. Toată lumea îl admira. Într-o zi, însă, descoperă că nu mai are idei pentru o altă poveste. Harun este cel care descoperă motivul: Dakkă, Duhul Apei, un personaj ciudat de pe o altă planetă i-a dezansamblat robinetul  din care Rașid, tatăl lui Harun era alimentat cu inspirație pentru poveștile sale.  Lichidul din acel robinet venea din Marea de Povești, o mare frumoasă, plină de culori de pe o altă planetă. Dorindu-și ca tatăl său să continue să spună povești, Harun zboară pe o pupăză mecanică până pe această planetă, pentru a-l convinge pe Marele Controlor să nu-i dezansambleze robinetul. Însă ajuns pe acea planetă, descoperă că Gupii, locuitorii interplanetari, au o mare problemă. Marea de Povești a fost otrăvită de către Chupi. Tot ei au răpit-o pe prințesa Batcheat. Diferența dintre Gupi și Chupi este foarte mare. În timp ce Gupii sunt veseli, prietenoși și mari iubitori ai poveștilor, Chupii sunt dușmănoși, veșnic tăcuți și urăsc poveștile, considerându-le o vorbărie fără rost. Acum Harun, împreună cu câțiva noi prieteni pornesc în cealaltă jumătate a planetei unde este mereu noapte. Aici locuiesc Chupii. Pentru a salva Marea de Povești, Harun și prietenii lui vor trebui să-i înfrunte pe Chupi și pe Khattam-Șud, temutul lor conducător. Aflați dacă vor reuși.

Mi-a plăcut această carte pentru fantezia ei. Mi-a plăcut și faptul că toate numele personajelor din această carte au o semnificație. Exemple:

  • Chup – tăcut
  • Gup – bârfă
  • Khattam-Șud – gata, complet terminat

Personaje principale: Harun, tatăl lui, Mali (grădinarul), Gură-Spartă (una dintre Pagini), Duhul Apei, Darr (pupăza mecanică), Bagha, Goopy.

Nr. de volume: 1

Țel: Învingerea Chupilor

Elemente fantastice: Marea de Povești, discuțiile avute cu pupăza mecanică prin telepatie, umbrele vii, Apa Dorințelor etc.

Citită la: 11 ani

O recomand pentru: 9-100 de ani. Pentru copii, puști, puștoaice, chiar și pentru adulți.

Format: mic

De unde am această carte: Mi-a dat-o tata din biblioteca lui s-o citesc.

Timp de lectură: 1 min. 9 s. per pag./4 h. 10 min.

 

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/harun-si-marea-de-povesti/feed/ 0
Povestea fără sfârșit http://www.otoiu.com/iasmina/povestea-fara-sfarsit/ http://www.otoiu.com/iasmina/povestea-fara-sfarsit/#comments Fri, 11 Oct 2013 13:32:31 +0000 http://www.otoiu.com/wordpress/?p=504 Continue reading Povestea fără sfârșit]]> de Michael Ende

editura Polirom

(411 pagini)

13.10.10_9753
(Foto @.)

editura Polirom

(411 pagini)

Bastian e un băiat pasioant de lectură. Într-o zi, intrând într-un anticariat, o carte numită „Povestea fără sfârșit” îi atrage atenția. O șterpelește și începe s-o citească în podul școlii. În cartea citită de el, se povestește despre Fantazia, un ținut magic. Regina acestuia, Crăiasa Copilă, este foarte bolnavă. Atreiu este singurul care o poate salva. Băiatul pornește în căutarea leacului salvator și trece prin multe peripeții. O cunoaște pe străvechea Morla, o bătrână morocănoasă, dă peste o vietate îngrozitoare numită Ygramul, îi întâlnește pe bi-sihaștrii, doi omuleți pitici și multe altele. Totuși, carte asta are ceva ce-l neliniștește pe Bastian. Din când în când, vede personajele prin carte. Până la urmă, ajunge să intre în carte, pentru a o salva pe Crăiasa Copilă, dar atunci lucrurile se complică.

O carte minunată. Mi-au plăcut peripețiile pe care le trăiesc Atreiu și Bastian. De asemenea, mi-a plăcut cât de complexă a fost această carte.

„Mesajul este cel mai important. Ca și povestea lui Peter Pan, Povestea fără sfârșit sugerează că e mai bine să crezi și să ți se spună că ești nebun, decât să fi un necredincios care este considerat matur. Ende reînvie în noi tocmai capacitatea de a crede.”

Nancy Evans, Glamour

Citat din carte:Foarte curând, în jurul lui Bastian și al Puișorului Lunii, peste și sub ei și în toate părțile, întunericul catifelat fu plin de plante luminoase ce tot încolțeau și creșteau repede. O sferă arzând în toate culorile, o lume nouă și strălucitoare plutea Niciunde, creștea și creștea mereu, iar în miezul ei cel mai lăuntric ședeau mână-n mână Bastian și Puișorul Lunii privind cu ochi mari de uimire priveliștea cea mirifică.”

Capitolul 13 „Pelerin, pădurea nopții.”

Personaje principale: Bastian, Atreiu, Fuhur (un dragon), Xayide (vrăjitoarea cea rea), Crăiasa Copilă (regina Fantasiei), Graograman (Moartea Multicoloră), Oracolul, Bătrânul de pe Muntele Călător etc.  

Ţel: Salvarea Fantasiei, întoarcera acasă a lui Bastian.

Elemente fantastice: dragonul, vrăjitoarea, bătrânul care însemnează absolut tot ce se petrece în Fantasia sau ce spun alții, bi-sihaștrii, păianjenul care-și tot schimba forma etc.

Nr. de volume: 1

Citită la: 10 ani

O recomand pentru: De la 10 ani până la 100 de ani. Pentru copii, puști și puștoaice, chiar și pentru adulți. Pentru cititori avansați.

Formatmare, cartonată.

De unde am această carte: Am primit-o de Crăciun.

michael-ende

Michael Ende

]]>
http://www.otoiu.com/iasmina/povestea-fara-sfarsit/feed/ 2